Miljöarbete

Vår förening utsågs 2010 till ”Årets miljöförening” av Riksbyggen. Riksbyggen är miljöcertifierade enligt ISO 14001. Det är ett kvitto på att vi klarar lagarna på miljöområdet och att vi har ett strukturerat sätt att arbeta med miljöfrågorna. Men vi nöjer oss inte med det.

Vi har satt upp tuffa mål för att minska vår miljöpåverkan och arbetar konkret med miljöfrågorna varje dag i föreningen i form av studiecirklar, sopsortering, hushållning av värme, el och vatten och så vidare.

Miljöstugorna

Om vi sköter sopsorteringen rätt kan vi både spara pengar och ta hand om vår miljö. Det kommer oss alla tillgodo.

Hushållssopor: Matrester, plastpåsar och småskräp. Knyt ihop avfallspåsen.

Papper: Tidningar, reklambroschyrer, skriv- och ritpapper samt böcker med mjuka omslag läggs löst eller i papperskasse i pappersfacket.

Glas: Ursköljda flaskor och burkar utan lock och kapsyler. Sorteras färgat och ofärgat. Kapsyler och lock läggs i metallbehållaren. Lågenergilampor, lysrör och glödlampor läggs i särskild behållare i grovsoprummet. Porslin lindas in i tidningspapper + plastpåse och läggs i grovsoporna.

Torra grovsopor: Kartonger (ihopvikta), grovt omslagspapper, möbler, leksaker, dynor, kuddar, kläder m.m. läggs i miljöstugornas container. Husgeråd, kläder, möbler, porslin m.m. kan med fördel skänkas till välgörenhetsorganisationer som Läkarmissionen i Vinsta, tel. 620 02 00 eller Myrorna tel. 020-140 00 44. Ring så hämtar de i din lägenhet.

Metaller: Rena, helst hoptryckta konservburkar, kapsyler, värmeljushållare, medicinrör, aluminiumfolie och aluminiumformar/burkar läggs i metallbehållaren i grovsoprummet. Lägg föremålen direkt i behållaren. Inga plastpåsar. Kastruller, bestick, plåtar, stekpannor och andra metallföremål läggs i containern för grovsopor.

Hushållsbatterier: I batteriholken i grovsoprummet läggs småbatterier till radioapparater, klockor o.dyl. Bilbatterier sorteras som miljöfarligt avfall.

Miljöfarligt avfall: Kemikalier, oljor, lösningsmedel, sprayburkar och bilbatterier lämnas till miljöstation. (T.ex. vid OK Q8 bensinstation i Rinkeby ).

Målarfärgsburkar: Tomma såväl som med färg kvar kan lämnas i grovsoprummen, glöm inte att sätta på locket så det blir ordentligt tillslutet. Burkarna ska ställas bredvid behållaren för lampor och lysrör

El- och elektronikavfall: Samtliga apparater som har sladd och/eller batteridrift, t.ex. datautrustning, TV-apparater, telefoner, spisar, kyl- och frysskåp, strykjärn o.s.v. skall lämnas i vårt särskilda soprum som ligger vid entrén till Sotingeplan 36. Portnyckeln passar till dörren.

I föreningen finns det 6 st miljöstugor, dessa är belägna vid gårdsentréerna:

Miljöstuga B1 vid Sotingeplan 4-14
Miljöstuga B2 vid Sotingeplan 16-26
Miljöstuga B3 vid Sotingeplan 28-40
Miljöstuga B4 vid Sotingeplan 42-54
Miljöstuga A2 vid Sotingeplan 56
Miljöstuga A1 vid Sotingeplan 74